Na czym polega analiza składu ciała?

Co wiemy o naszym ciele? Pamiętamy, że składa się w około dwóch trzecich z wody. Potrafimy określić wzrost i wagę, na podstawie którego obliczamy BMI, czyli Body Mass Index. Dzięki BMI wiemy, czy grozi nam nadwaga i jaką masę ciała powinniśmy mieć. Niektórzy wykonują dodatkowe pomiary, na przykład w pasie, biodrach lub udach. Oczywiście, warto zwracać uwagę na te miary i liczby, ale nie dadzą nam one pełnego obrazu stanu naszego organizmu. Więcej informacji uzyskamy dzięki analizie składu ciała, która zbada procent tłuszczu oraz zawartość wody, mięśni i masę kości.

Analiza składu ciała – na czym polega?

Takie badanie polega na uwolnieniu z platformy specjalnej wagi, na której stoi pacjent, wyposażonej w elektrody przewodzące sygnał elektryczny o niskim natężeniu. Dzięki wodzie zawartej w tkance mięśniowej sygnał przechodzi one przez ciało. Uboga w wodę tkanka tłuszczowa posiada wyższy opór elektryczny, dzięki czemu jesteśmy w stanie określić jej ilość i rozmieszczenie.

Co badamy?

Analiza składu ciała pomaga obliczyć procent tkanki tłuszczowej, który pozwala określić jej stosunek do masy ciała oraz stwierdzić na przykład niedowagę lub otyłość. Taka analiza pozwala również obliczyć procent wody w organizmie, wskaźnik podstawowej przemiany materii, wskaźnik całkowitej przemiany materii, wiek metaboliczny, masę mięśni oraz kości.

Waga jest mylącą miarą – różne osoby o tej samej masie mogą mieć niedowagę lub nadwagę, w zależności od wieku, budowy, aktywności fizycznej itp. Analiza składu ciała jest badaniem bezbolesnym i szybkim, warto więc wykonywać je jak najczęściej. Przy pomocy profesjonalnego sprzętu można ją wykonać chociażby w Podgórskim Domu Urody.

Ta strona używa plików cookies, dzięki którym może działać lepiej. Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close