Kwas traneksamowy

Działanie kwasu traneksamowego

Uważa się, że kas traneksamowy może zapobiegać aktywacji melanocytów przez światło słoneczne na drodze hamowania układu aktywacji plazminogenu.  Jest syntetycznym analogiem lizyny i blokując miejsca wiążące lizynę w cząsteczkach plazminogenu hamuje powstawanie plazminy, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia produkcji prostaglandyn, zmniejsza aktywność tyrozynazy w melanocytach i hamuje melanogenezę. Działa zatem na różnych etapach melanogenezy. Będzie wpływał nie tylko na istniejące przebarwienia, ale również zapobiegał nawrotom po stosowaniu innych metod usuwania przebarwień

Kwas traneksamowy oprócz działania rozjaśniającego przebarwienia, wykazuje szczególne właściwości przeciwświądowe i łagodzące stany zapalne skóry, a nawet alergiczne pokrzywki.

Sprawdzi się w przypadku skóry z trądzikiem różowatym i skóry naczyniowej.

Wykazuje również działanie nawilżające.

To czyni go pożądanym aktywnym składnikiem preparatów kosmetycznych i zabiegów w gabinetach kosmetologicznych.

Zapraszamy na bezpłatną konsultację u naszych specjalistów.